La Biodiversitat
Les àrees agrícoles, enjardinades i forestals, es distribueixen formant un mosaic en el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
L’administració de les àrees verdes seguint principis de sostenibilitat ens permetrà entendre i supervisar la diversitat biològica. La pèrdua de biodiversitat representa una amenaça per a la sostenibilitat. Ens trobem davant una prioritat important per a la salut del Campus.
.
ESTUDIANT I CONTRIBUINT AL CONEIXEMENT DE LA BIODIVERSITAT DEL CAMPUS DE LA UAB
S’han realitzat diversos Treballs de Fi de Grau (TFG) que aborden diversos aspectes de la biodiversitat al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i els seus voltants. Podem destacar el TFG de David García Cárdenas (tutoritzat per en Ramon Pérez-Obiol) on es presenten 93 espècies d’ocells citades al campus i es posa a la nostra disposició una sèrie de llocs per facilitar l’observació del màxim nombre possible d’espècies. El campus de la Universitat Autònoma de Barcelona alberga diversos entorns, des de zones urbanitzades fins a camps de conreu, prats i boscos, que suporten una rica diversitat d’ocells. La diversitat d’ocells pot ser un indicador de la biodiversitat general d’una àrea, i protegir els seus hàbitats beneficia altres formes de vida. L’educació ambiental centrada en la diversitat ornitològica pot ser una oportunitat per conscienciar sobre la importància de la biodiversitat en espais periurbans i fomentar pràctiques de conservació. Les fotografies que es mostren a continuació han estat preses al campus per en Ramon Pérez-Obiol
.
Les plantes invasores poden provocar diversos impactes negatius sobre la biodiversitat del Campus. Un Treball de Fi de Grau (TFG) elaborat per Eduardo de Toro Rodríguez, disponible també en línia, investiga plantes com Ailanthus altíssima, Arundo donax, Cortaderia selloana, Phytolacca americana, Pittosporum tobira, Robinia pseudoacacia, entre altres, i proposa un itinerari d’aproximadament 3 km per localitzar-les. La gestió d’aquestes plantes és una qüestió crítica, ja que entren en competició amb les espècies autòctones, podent causar la reducció o desplaçament d’aquestes últimes. Les espècies invasores també tenen un impacte en la disponibilitat d’hàbitats per als animals autòctons. Aconseguir una gestió efectiva de les plantes invasores esdevé fonamental per preservar i restaurar la biodiversitat en diversos ecosistemes..
També cal dir que la presència de la cotorra argentina (Myiopsitta monachus) com a espècie invasora pot generar diversos efectes sobre els ecosistemes i les espècies autòctones en les àrees on es consolida, incloent la possibilitat d’influir en la diversitat biològica del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Algunes plantes amb principis actius del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han estat estudiades en el TFG de Miquel Martín. Estem envoltats per plantes amb “components bioactius”, substàncies que es troben en organismes vius i que tenen una activitat biològica específica. Aquesta activitat pot influir en processos fisiològics o bioquímics dels éssers vius. Aquests principis actius poden ser una gamma diversa de substàncies, com antioxidants, vitamines, minerals, àcids grassos saludables, flavonoides, polifenols i altres compostos naturals. La recerca sobre components bioactius és àmpliament realitzada per comprendre millor els seus efectes i aplicacions potencials en àmbits com la medicina, la nutrició i la indústria farmacèutica. L’objectiu del treball és apropar al públic les plantes amb propietats especials i fer un breu resum del seu ús. Pràcticament totes les plantes tenen principis actius.